2015. július 7., kedd

Leishmania

 KÓRKÉP 2039
 Az időjárás drasztikus változásával kezdődött, Európa erőddé vált az Afrika felől érkező klímamenekültek végtelen hada ellen. A falak és automata ágyúk és a Földközi-Tenger totális aknásítása fékezte meg az inváziót.
 Ám ebben sok nemzet beleroppant, többek között Magyarország, ahol feudális viszonyok, kiskirályok kormányozták a klímaváltozástól drasztikusan megváltozott országot. A Duna-Tisza köze félsivatagos kietlenség, a Magyar tenger felére zsugorodott és a Lucfenyők eltűntek az ország területéről. Az Európai véderő vasbeton erődöket telepített az országba, cél a népvándorlás megállítása. A helyi kormányzat tehetetlen tagoltsága miatt, a végvárak Németországból kapják az utánpótlást, mikét Magyarország is, hiszen a Kis-Alföld, Alföld és a Duna-Tisza köze elsivatagosodva az ország elveszítette éléstárát. A betegségek sorra jelentek meg, trópus nyavalyát tomboltak és a helyi egészségügy csak nevében létezett. A megoldást a Tisza és a Duna összekötésében látják néhányan, ezzel az öntözéssel gátat lehetne szabni a sivatagosodásnak és jelentős termőterületek kerülnének vissza, a sivatag ellenében...

 John Plenn hadnagy egy büntető expedícióról vonult századával a Makó melleit erődítmény felé. A nyitott teherautótokon verejtékükbe úszó katonák várták a bázis hűvösét. -John is várta a pillanatot, Martin őrmester a páncélautót vezetve magába káromkodott, borostás arcán fáradság, kimerültség. Az egység Tiranától vonult, annak közelében hiúsítottak meg egy partraszállást, több napi heves tűzharc közepette. Foglyokat nem ejtettek, hajókat mindet elsüllyesztették. S mint kiderült egy Olasz korrupt admirális adta ki az aknazár kiskapuinak adatait, őt is kivégezték.
-Mindjárt megérkezünk. csitította a hadnagy az őrmestert, akinek karján egy méretes fekély éktelenkedett, az egészségügyi tiszt szerint
Leishmania fertőzte meg, nyilván szúnyog vagy légy által, persze a makacs férfi nem kért ellátást, váltig állítva ez csak egy seb. -Hát seb volt az kétségtelen, de mikor nem volt lefedve, mint a szennyvíz olyan szagot árasztott és a sárgás nedvedzés szinte megszűnni nemakarón folyamatosan szivárgott.
 Igaz ugyan, hogy az őrmester makacs volt, de John az orvosnak szavait hitte és ha beérnek az erődbe, parancsba adja a morgolódó férfinak a kórház meglátogatását, s csak most, így töprengve vette észre a 35 éves férfinak a száján is megjelent, még kicsi de a karjához hasonlatos fekély.
 John nem tudta, hogy összefügg-e  a karon lévő tályoggal, de gyanította igen. S bár a hadnagy nem igen ismerte a betegséget, úgy vélte, ennek jó vége nem lehet.
-Martin a járművet vezetve kimerültnek érezte magát, mint a legtöbb csatából visszatérő katona, és legbelül aggasztotta a nedvedző rút sebtől ékes karja, bár még mindig sérülésnek véltek, csak biztos elfertőződött, a hülye orvos talán lejárt tetanuszt adott be neki és ezért nincs pozitív változás. - Mindegy, majd az erődbe kikezelik, ő nem fogadta el, hogy valami Leishmania támadta meg testét, hülyeségnek tartotta...
----------------------------------------------------------------
"A bőrt és a nyálkahártyát érintő megjelenési formájában évente 1-1.5 millióan, a zsigeri elváltozásokat okozóban, pedig félmillióan betegednek meg. A fertőzöttek száma 12 millióra becsülhető. A kórkép mintegy 90 országban előfordul, és fertőzött területnek számít az egész földközi-tengeri térség is.

Visceralis leishmaniasis (kala – azar)


A beteg állapota idővel fokozatosan romlik, étvágytalan lesz és sápadt. Jellemző továbbá a száraz, hámló bőr és az egyre ritkuló testszőrzet. A sápadt-szürkés bőrszínről kapta a betegség a kala-azar elnevezését, ami fekete lázat jelent. Vezető tünetek közé tartozik a vérzékenység.
A fokozatos testi leromlás miatt, a beteg halálát, az egymást követő bakteriális fertőzések okozzák. A kezeletlen betegség csaknem mindig halálos. "

         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Dögvész! / tört verzió /